AURINKOSÄHKÖTUOTTAJAN TOINEN VUOSI

Logo link to home

Kun katsoo ikkunasta ulos armon vuonna 2019 helmikuun lumimyräkkää, on helppo ymmärtää miksi elektronit eivät irtoa niin millään säteilyn voimasta puolijohteittemme pinnoista. Noin puoli metriä valkoista pakkaslunta eristää mainiosti ja siksi aurinkopaneelimme eivät sähköä ole tänä vuonna vielä tuottaneet. Mutta nyt on hyvä muistella viime vuotta ja sen aurinkoisia päiviä!

Kuva 1. Kahden vuoden sähköntuotto 21 paneelilla (5,2 kWp)

Kuvahan sen kertoo. Viime vuonna sähköntuotto oli käytännössä jokaisena sähköntuoton kannalta merkityksellisenä kuukautena parempi kuin sadekesä vuonna 2017. Ihmekkös tuo, kun vuoden 2018 kesänä Aurinko porotti ja sadetta suorastaan kaivattiin. Vuoden 2018 sähkön kokonaistuotto oli noin 4,572 MWh, mikä on kuitenkin vain noin 8% enemmän kuin vuoden 2017 kokonaistuotto (n. 4,233 MWh). Toisin kuin voisi luulla, kesien eroavaisuudet aurinkoisuuden suhteen eivät näy ehkä sittenkään niin suurena kuin elektronien toteutuneet irtoamiset sähköverkkoon!

Kun kuljemme kohti kolmatta tuotantovuotta, maailma ympärillämme on muuttunut omalle sähköntuotannolle paljon entistä myönteisemmäksi. Ihmiskunnan tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttamisesta on nostanut sähkön energiamuotona uuteen arvoon. Erityisesti kaikki ne sähköntuotantomuodot, jotka ovat mahdollisimman hiilineutraaleja,ovat yhä arvostetumpia.

Tämä tuo uuden näkökulman oman puhtaan sähkötuotannonkannattavuudelle – pelastaa koko maailma! Toisaalta juuri nyt näyttää myös siltä,että tuon puhtaasti tuotetun energiamuodon arvo on selkeässä nousussa sähköpörsseissä (esimerkiksi Pohjoismaisen sähköpörssin keskihinnat tammikuu 2019 yli 50 e / MWh, kun koko viime vuosi kaikki kuukaudet alle 40 e /MWh). Niinpä kuluva vuosi voi olla sähköntuottajalle taloudellisesti erinomainen verrattuna viime vuosiin.    

Useat kotitaloutemme ovat ylpeitä omavaraisuudestaan. Mikäpä sen hienompaa kuin kertoa vieraille, että pullat on kotona leivottuja ja perunat ovat omasta maasta. Miltä tuntuisi vielä lisäksi kertoa, että pullat paistettiin omalla sähköllä – sillä, millä nuo perunatkin keitettiin. Tämä tapahtuu sitten vain päivän valossa – ei paikoissa, mihin Aurinko ei paista!

Teksti: JoJo

Uusimmat artikkelit

AURINKOSÄHKÖVOIMALAN    MITOITTAMINEN OMAKOTITALOON

AURINKOSÄHKÖVOIMALAN MITOITTAMINEN OMAKOTITALOON

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on ilmaista, ja käyttäessäsi tuottamasi sähkön itse, säästät sähkön ostohinnan, sähköveron, arvolisäveron sekä sähkön siirtohinnan.

  RAULI  - KIINNITYSJÄRJESTELMÄ AURINKOPANEELEIDEN HARJAKATTOASENNUKSIIN

RAULI - KIINNITYSJÄRJESTELMÄ AURINKOPANEELEIDEN HARJAKATTOASENNUKSIIN

Syksyllä 2019 toimme markkinoille RAULI -kiinnitysjärjestelmän. Se suunniteltiin yhteistyössä Nesco Oy:n kanssa.

TUTKITUSTI TYYTYVÄISET ASIAKKAAT - SE PIDETÄÄN, MIKÄ LUVATAAN.

TUTKITUSTI TYYTYVÄISET ASIAKKAAT - SE PIDETÄÄN, MIKÄ LUVATAAN.

Toimintaamme ohjaa Meidän Tapa -konsepti. Vuonna 2018 toteutimme asiakastyytyväisyyskyselyn, jotta näemme miten ihmiset kokevat konseptin ja täyttyvätkö toiminnalle asetetut laatukriteerit.