GEF VISION™ TUO ÄLYÄ AURINKOVOIMALAAN

Aurinkopaneelijärjestelmiin erikoistunut lappeenrantalaisyritys GreenEnergy Finland Oy on hiljaisuudessa kehittänyt uutta ja älykästä aurinkopaneelijärjestelmien valvontaan ja hallintaan keskittyvää GEF Vision™ -ratkaisua. Asiakkaan silmiin järjestelmä näkyy tässä vaiheessa invertterin yhteyteen asennettavana pienenä tietokoneena, jonka kautta voimalan tuotanto- ja mahdolliset vikatiedot kerätään GreenEnergy Finlandin ylläpitämään pilvipalveluun. Jatkossa tämä tietokone toimii GEF Vision™ -ratkaisun pohjana, jota laajennetaan lisämoduuleilla tarpeen mukaan.

“GEF Vision™ sisältyy kaikkiin aurinkotekniikan toimittamiin järjestelmiin”

Pilvipalvelun kautta asiakas pääsee seuraamaan aurinkovoimalansa tuotantoa reaaliaikaisesti olinpaikastaan ja käytettävissä olevasta laitteesta riippumatta. Jos tuotannossa havaitaan poikkeamia tai vikatilanteita, hälytykset lähtevät automaattisesti sekä GreenEnergy Finlandin valvomoon että asennuksen tehneelle yritykselle. Vikatilanne analysoidaan ja korjataan mahdollisuuksien mukaan etäyhteydellä. Jos tarvetta on, sovitaan huoltokäynnistä asiakkaan kanssa tai asiakasta ohjeistetaan vian nollaamiseen itsenäisesti

Pilvipalveluun pohjaaminen mahdollistaa myös paljon muita toiminnallisuuksia; kun tuotantotiedot useilta voimaloilta kerätään keskitetysti, voidaan niitä analysoida tehokkaasti. Tämä mahdollistaa uusien, älykkäiden ominaisuuksien kehittämisen. Tuotantoa voidaan ennustaa säämalleihin ja teoreettisiin yhtälöihin perustuvan lähestymistavan sijaan koneoppimisen kautta ja siten löytää yhteyksiä vallitsevan säätilan ja voimaloiden tuotannon väliltä, joita teoreettiset yhtälöt eivät paljasta.

Tuotantoennusteen mukaan voidaan optimoida kiinteistön energiankulutusta siirtämällä esimerkiksi lämminvesivaraajan kuorma hetkille, jolloin tuotanto ylittää kulutuksen. Tämä toiminnallisuus on jo monissa inverttereissä sisäänrakennettuna, mutta GEF Visionin avulla voidaan siihen tuoda lisää älyä. Esimerkiksi jos ennuste näyttää, että päivän aikana tuotantoa tulee vain 60 % lämmitykseen vaaditusta, voidaan loput 40 % kuormasta sijoittaa vuorokauden edullisimmille tunneille. Lisäksi sama kulutuksenohjausjärjestelmä jatkaa toimintaansa myös talvella, jolloin etsitään halvimmat tunnit ja ohjataan kulutus niille. Samaa toimintoa voidaan myös hyödyntää ohjaamaan maa- tai ilmalämpöpumppua viilentämään kiinteistöä ylituotannon aikana, jolloin voidaan tulla viileään kotiin murehtimatta sähkölaskun suuruudesta.

On selvää, ettei kaikkea kulutusta voida ohjata aurinkovoimalan tuotantoon sopivaksi. Suuri osa tuotannosta tulee aikoihin, jolloin asukkaat eivät ole kotona ja täten myöskään normaalia, ihmisestä aiheutuvaa kulutusta ei ole. Tähän ratkaisuna on kiinteistöjen omat akkuvarastot, joihin ylituotantoa voidaan varastoida illan ja aamun kulutusta varten. Akkuratkaisujen hinnat ovat tulleet viime vuosina harppauksittain alaspäin ja sähköautojen yleistyessä trendi jatkuu. Sähköautojen myötä markkinoille tulee myös täysin uusi akkuryhmä, käytetyt sähköautojen akut. Sähköautojen akut saavuttavat elinikänsä loppuhetket kapasiteetin ollessa noin 70 % alkuperäisestä, kapasiteetti joka riittää kiinteistöakustokäyttöön vielä mainiosti.

GEF Vision™ -tuoteperheeseen kehitettävällä ratkaisulla akuissa voidaan hyödyntää mitä tahansa akkuteknologiaa. Akkuna voidaan hyödyntää myös sähköauton akkua, jolloin auton akkua ladataan ylituotannolla ja puretaan joko ajamalla tai invertterin kautta takaisin kiinteistön käyttöön. Akustojärjestelmä voidaan integroida minkä tahansa invertterin yhteyteen, myös jälkiasenteisesti.

 GEF Vision™ -ratkaisuun luottaa jo kymmenien tyytyväisten asiakkaiden lisäksi moni muu taho. Tekes on viime syksynä myöntänyt GreenEnergy Finland Oy:lle monivuotisen, merkittävän kokoisen rahoituksen hankkeen päämäärien saavuttamiseksi. Toinen suuri osoitus luotosta tuotekehitykseen ja innovaatioon tuli kuntien ja kuntatoimijoiden yhteistilauksen muodossa, GreenEnergy Finlandin voittaessa KL-Kuntahankintojen kilpailutuksen 82 aurinkovoimalasta, joiden yhteenlaskettu teho on 1,2 MWp. Puitesopimuskausi kattaa neljä vuotta, joten voimaloiden määrä lisääntynee vuosien saatossa.

 ”GEF Vision™ mahdollistaa akustojärjestelmän integroimisen minkä tahansa invertterin yhteyteen, myös jälkiasenteisesti”

Myös kansainvälinen huomio ratkaisulla on jo saavutettu Euroopan suurimmassa yrityskilpailussa, kymmenettä kertaa järjestettävässä European Business Awards (EBA) -kilpailussa saavutetun menestyksen myötä. Ensivaiheessa GreenEnergy Finland Oy valittiin Suomen edustajaksi kilpailuun alle 25 miljoonan euron liikevaihdon kategoriassa. Kilpailun toisessa vaiheessa GEF valittiin yli 33 000 yrityksen joukosta 110 finalistin joukkoon. Kirjoitushetkellä kilpailu on vielä vahvasti käynnissä, tulosten tullessa kesäkuussa.

Uusimmat artikkelit

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

Aurinkosähköasiantuntijamme Taru Rantaruoko selvitti opinnäytetyössään Aurinkopaneelien kierrättämisen mahdollisuudet Suomessa.

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

Paljas piiaurinkokennon pinta heijastaa yli 30 % sille saapuvasta valosta.

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin aurinkopaneeleilla 170 GWh sähköä. Arkielämästä tutummalla mittayksiköllä ilmaistuna määrä on 170 miljoonaa kilowattituntia.