AURINKOPANEELIEN Hinnat

Aurinkopaneelien maailmanlaajuinen yleistyminen on johtanut positiiviseen kierteeseen: volyymien kasvaessa hinnat ovat laskeneet, jonka jälkeen vielä useampi on päätynyt hankkimaan aurinkovoimalan – ja tämä on laskenut hintoja entisestään.

Hinnasto aurinkovoimalan koon mukaan.

AURINKOPaneelien $/W-HINNAN KEHITYS 1975-2015

Aurinko paneelien hinnat ovat tippuneet roimasti 40 vuodessa. 101->0,6 wattia kohden

ONKO AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMINEN TALOUDELLISESTI JÄRKEVÄÄ?

Kutsu meidät maksuttomalle katselmukselle, niin selvitetään asia yhdessä

Lähetetään lomaketta...

Virhe palvelimessa.

Lomake vastaanotettu.

Omakotitalossa aurinkopaneelit asennettuna katolle

Aurinkopaneelit asennettuna tasakatolleJärjestelmän koko on luonnollisesti kaikkein eniten hintaan vaikuttava seikka: kaksikymmentä aurinkopaneelia maksaa enemmän kuin kymmenen paneelia. Lisäksi järjestelmän oikeanlaisella mitoituksella on valtava merkitys järjestelmän rahallista kannattavuutta mietittäessä. Hyvin harvoin mitoituksen lähtökohtana on katon koko tai asunnon asuinpinta-ala, sillä pääsääntöisesti oikeankokoista järjestelmää lähdetään suunnittelemaan toteutuneen sähkönkulutuksen pohjalta.

 

 

 

Yksinkertaisimmillaan aurinkovoimala pitää sisällään katolle asennettavat aurinkopaneelit, sekä invertterin, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi. Yleisin järjestelmään liitettävä älyominaisuus on etäseuranta, joka mahdollistaa sähkön tuotannon seuraamisen etänä älypuhelimella tai tietokoneella. Lisäksi aurinkovoimalaan on liitettävissä erilaisia älyominaisuuksia, joilla parannetaan voimalan kannattavuutta. Yleisin ”äly” on perinteinen kellokytkin-ohjaus, jolla ohjataan sähkökuormaa (esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttöä) päiväaikaan, jolloin järjestelmä tuottaa parhaiten sähköä. Sähkökuormaa on myös mahdollista ohjata erilaisin säätilaennustuksin tai sähkön pörssihinnan mukaan.

Perinteinen tapa lähestyä aurinkopaneeleiden kannattavuutta on takaisinmaksuajan laskeminen. Eli jos 9 000 euron järjestelmä säästää 750€/12kk (tai 6000€ järjestelmä 500€/12kk) on takaisinmaksuaika 12v. Matemaattisesti asia on juuri näin. Tässä laskutavassa ongelmana on se, että isoimmassa roolissa on sähkön kokonaishinta, eli se mitä yksi kilowatti pistorasiaan ostettuna maksaa. Tämän päivän sähköhinta on helppo tarkastaa tuoreimmasta sähkölaskusta, mutta mikä on hinta viiden vuoden päästä? Entä kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on Suomessa 30-40 vuotta – ja totuus on, ettei meistä kukaan tiedä mitä sähkön – tai sähkön siirtämisen – hinnoille tulee tänä aikana tapahtumaan. Kun sähkön kokonaishinta nousee, takaisinmaksu aika lyhenee.

 

Toinen takaisinmaksuaikaan liittyvä kysymysmerkki on investoinnin vaikutus kiinteistön hintaan. Jos 7500€ aurinkopaneelit nostavat asunnon arvoa vaikka 5000€, on hankinta maksanut itsensä 66% takaisin heti asennuspäivänä.

Järjestelmän jokainen komponentti on suojattu pitkällä takuuajalla (esimerkiksi aurinkopaneeleille myönnetään 25v tehontuottotakuu) joka tekee investoinnista lähes riskittömän. Lisäksi auringon säteilymäärä on helposti ennustettavissa, jonka vuoksi kunkin vuoden tuotto pystytään ennustamaan pitkälle tulevaisuuteen.

 

Sijoitetun pääoman tuottoa laskiessa on vielä se hyvä puoli, että sähkön kokonaishinnan nousu näkyy suoraan tuottoprosentissa. Jokaisen vuoden jälkeen voi tarkistaa järjestelmän tuottaman sähkön määrän, sekä kulloisenkin sähköhinnan ja näiden lukujen avulla tarkastaa kunkin vuoden tuottoprosentin.

Kenties järkevin tapa laskea aurinkopaneeleiden kannattavuutta on sijoitetun pääoman tuotto-% (ROI) joka kertoo vuosittain, kuinka paljon investointi on tuottanut. Jos yhdeksän tuhannen euron järjestelmällä päästään 600 euron vuosittaiseen säästöön, se tarkoittaa 6,66% tuottoa. Aurinkosähköjärjestelmä on erittäin tuottava sijoitusmuoto.

TMA VAI SIJOITETUN PÄÄOMAN TUOTTO-%

Aurinkopaneeleiden lukumäärä

Järjestelmäkoko

Vuosituotto

 

Sähkön kokonaishinta

Vuosisäästö

 

Järjestelmän hinta

Kotitalousvähennys

Nettohinta

 

Sijoitetun pääoman tuotto-%

Takaisinmaksuaika

12 kpl

3,24 kWp

3000 kWh

 

0,13 €/kWh

390,00 €

 

 6 750,00 €

-1 500,00 €

 5 250,00 €

 

7,43 %

13,5 vuotta

Aurinkosähkö on muuttunut kalliista erikoisteknologiasta globaaliksi ja kilpailukykyiseksi energiateknologiaksi.

Hinnasto aurinkovoimalan koon mukaan.
Aurinko paneelien hinnat ovat tippuneet roimasti 40 vuodessa. 101->0,6 wattia kohden

Lähetetään lomaketta...

Virhe palvelimessa.

Lomake vastaanotettu.

Aurinkopaneelit asennettuna tasakatolle

Hinnasto aurinkovoimalan koon mukaan.
Aurinko paneelien hinnat ovat tippuneet roimasti 40 vuodessa. 101->0,6 wattia kohden
Omakotitalossa aurinkopaneelit asennettuna katolle

Aurinkopaneelit asennettuna tasakatolle