Aurinkopaneeleihin kytkettävällä akustolla voit hyödyntää aurinkosähköä silloinkin, kun aurinko ei paista.

17/5/2024

Kun hankit aurinkopaneelijärjestelmääsi akuston, voit hyödyntää aurinkopaneelien koko potentiaalin ja saat aurinkosähkön tuotannosta enemmän irti. Aurinkopaneelin akusto eli energiavarasto varastoi paneeleista saatavan aurinkosähkön ja mahdollistaa sen käytön joustavasti myöhemmin. Näin saat aurinkosähköä käyttöösi myös iltaisin, öisin tai pilvisinä päivinä, kun paneelien tuotto on vähäisempää.

Aurinkosähkö on kannattavinta, kun voit käyttää sen itse. Akusto maksimoi aurinkoenergian tuoton omaan käyttöösi, minimoiden tuoton karkaamisen sähköverkkoon. Akustoa voi myös ladata sähköverkosta ja hyödyntää energiaa silloin, kun se on edullisinta pörssisähkön tuntihintojen perusteella.

Akustoa voidaan ladata aamulla edullisella pörssisähköllä ja hyödyntää, ennen kuin aurinkosähköntuotanto riittää lataamaan taas akustoa. Tällöin saadaan kaikki hyöty akustosta ja aurinkosähköjärjestelmästä.

Aurinkosähkön varastoinnilla säästät sähkölaskussa ja saat myös monia muita etuja:

  • Voit käyttää aurinkosähköäsi myös silloin, kun paneelit eivät tuota sähköä, kuten varhain aamulla ja myöhään illalla.
  • Nostat omavaraisuuttasi hyödyntämällä aurinkopaneelien tuottoa mahdollisimman paljon itse.
  • Akuston voi ladata sähköverkosta ja hyödyntää energiaa silloin, kun pörssisähkön hinnat ovat edullisimmillaan.
  • Varastoitu aurinkosähkö mahdollistaa esimerkiksi sähköauton latauksen tai muiden paljon sähköä vaativien toimenpiteiden ennakoitavat kustannukset.
  • Akuston avulla voit saavuttaa kesäkuukausina jopa täyden omavaraisuuden, jolloin sähkölasku voi olla nolla 3–4 kuukauden ajan.

Akkuteknologia on kehittynyt merkittävästi. Aurinkopaneelijärjestelmien akustot ovat nykyään pitkäikäisiä ja tehokkaita, ja niille saa jopa kymmenen vuoden takuun. Käytämme litium-rautafosfaattiakkuja (LifePO4), jotka ovat vastuullisia ja eivät sisällä koboltti. Myös akustot ovat turvallisia ja paloturvallisia. 

Esimerkkinä Growatt-akustojen kehittyneitä turvaominaisuuksia:

  • Aktiivinen akunhallintajärjestelmä (BMS): Valvoo ja suojaa jokaista akkukennoa erikseen.
  • Aerosolitulipalosuojaus: Jokaisessa moduulissa on sisäänrakennettu palonsuojaus.
  • Kaarivikavirtapiirin katkaisija (AFCI): Estää sähkökaaren aiheuttamat vaaratilanteet.

Aurinkopaneelijärjestelmän akuston toiminta on automaattista, eikä käyttäjän tarvitse huolehtia energian käytöstä tai varastoinnista. Akusto tarvitsee parikseen hybridi-invertterin, joka muuntaa aurinkopaneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi ja ohjaa sen kiinteistön sähköverkkoon. Invertteri myös valvoo akuston kapasiteettia ja ohjaa sen latausta, varastoiden ylimääräisen aurinkosähkön.

Aurinkopaneelijärjestelmän akustot ovat joustavia ja niitä voi asentaa myös jälkikäteen. Growatt-akustoja on myös mahdollista laajentaa tulevaisuudessa. Sähköauton hankinnan myötä akuston lisääminen voi olla erityisen kannattavaa. Hybridi-invertterin avulla akuston kytkeminen järjestelmään käy helposti.

Aurinkopaneelijärjestelmän akustojen akkujen koot alkavat 5 kWh kokoluokasta. Tämmöisen 5 kWh akuston saa aurinkopaneeleiden asennuksen yhteydessä noin 6 000–7 000 euron lisäkustannuksella ja 10 kWh akuston noin 9 000–10 000 euron lisäkustannuksella. Omakotitalokokoluokan akustoja voi yleisimmin kasvattaa 30 kWh kokoon. Yleisin kokoluokka omakotitaloissa on 5–20 kWh kokoluokan akusto. Jos hankit akuston olemassa olevaan järjestelmään, tulee usein eteen invertterin vaihtaminen. Ei hätää, hyvitämme toimivasta invertteristä kaupan yhteydessä.

Haluatko tietää lisää aurinkosähkön varastoinnista akuston avulla tai harkitsetko aurinkosähköjärjestelmän hankintaa? Pyydä tarjous ja liity energiatehokkaiden kotien joukkoon!

Kysyttävää? Haluatko tarjouksen?
Täytä lomake niin olemme sinuun yhteydessä.

Minulle saa lähettää sähköpostilla tietoa Aurinkotekniikan tuotteista ja palveluista sekä muista kiinnostavista aiheista. Suostumuksen voi peruuttaa klikkaamalla uutiskirjeen lopussa olevaa linkkiä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Lisätietoja käytännöistä löydät tietosuojaselosteestamme.

Kiitos yhteydenotosta!
Oops! Something went wrong while submitting the form.