Sähkön siirtohinnat nousevat, taas

19/9/2019
Logo link to home

Tuoreet uutiset kertovat sähkön siirtohintojen nousevan myös tänä syksynä.

Sähkön siirtohintojen korotukset koskevat kaikkia, jotka käyttävät sähköä. Käytännössä hintojen nosto tulee vaikuttamaan satojen tuhansien koteihin.

MITÄ SIIRTOHINTOJEN KOROTUS TARKOITTAA?

Aloitetaan perusasioista. Eli siitä, mistä me ihmiset maksamme, kun käytämme kotona sähköä.

Sähköyhtiö lähettää meille laskun, jossa jokaisesta käyttämästämme kilowattitunnista laskutetaan sähkösopimuksella sovittu hinta. Esimerkiksi jos kotoa löytyy lämminvesivaraaja, jossa on 3kW vastus, joka on päivittäin neljä tuntia päällä, se aiheuttaa vuorokauden aikana kustannuksia 12kWh edestä. Kuukaudessa 360kWh ja vuodessa veden lämmittämiseen kuluisi 4320kWh. Tämä tarkoittaa 5,79c/kWh sähköenergian hinnalla noin 250 euron vuotuista kustannusta.

Seuraava lasku tulee paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, jonka tehtävä on varmistaa, että verkkoalueella asuvat ihmiset saavat sähköä pistorasioista. Sähkönsiirtoyhtiön lasku koostuu sähkön kulutukseen perustuvasta (lämminvesivaraajan tapauksessa 360kWh/kk) osasta sekä kiinteästä perusmaksusta, sekä sähkö- ja arvolisäverosta. Nämä summat kun lasketaan yhteen ja lisätään vielä sähköyhtiön hinta, saadaan yhden kilowattitunnin kokonaishinta, joka on tätä kirjoittaessa 13-15c/kWh.

Tällä hinnalla yllä olevan esimerkin mukainen veden lämmitys maksaa 500-650 euroa vuodessa. Sähkölämmitteisen omakotitalon, jossa vuotuinen sähkön kulutus 25000kWh, kokonaiskustannus on tällä hetkellä 3000-3750 euroa. Summa tulee todennäköisesti kasvamaan tulevaisuudessa, sillä sähkön kokonaishinta on noussut yleistä hintakehitystä nopeammin.

Etenkin sähkösiirtohinta on viime vuosina noussut rajusti ja tämä on aiheuttanut paljon keskustelua (Omakotiliitto: Siirtomaksujen tasoon puututtava koko Suomessa), sillä toisin kuin sähkön myyntiyhtiöitä, kuluttajalla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa sähkön siirtoyhtiötä. Toisin sanoen siirtohintojen nousulta ei ole mahdollista suojautua.

Sähkön kokonaishinnan kehitys (kuva: Taloussanomat / Energiamarkkinavirasto)

MIKSI SIIRTOHINNAT NOUSEVAT?

Valitettavasti tämän syksyn uutiset hinnan korotuksista tuskin jäävät viimeisiksi. Professori Jarmo Partasen tekemän selvityksen mukaan siirtohintojen nimittäin odotetaan nousevan 10-45% vuoteen 2028 mennessä. Syynä tähän on Sähkömarkkinalakiin vuonna 2013 sisällytetyt vaatimukset sähköverkkojen toimintavarmuuden parantamisesta vuoden 2028 loppuun mennessä. Vaatimus on aiheuttanut sähköyhtiöille aikaistettuja ja lisäinvestointitarpeita, jotka ovat näkyneet asiakkaille merkittävinä sähkönsiirtohintojen korotuksina.

Selvityksen mukaan toimitusvarmuuden parantamiseen investoidaan vuosina 2010-2028 vajaat kolme miljardia euroa. Samaan aikaan ikääntyvän verkon uusintaan joudutaan tekemään noin 6,5, miljardin euron edestä investointeja.

MITEN PITÄÄ KULUT KURISSA?

Yksi keskeinen kysymys liittyen sähkön siirtohinnan korotuksiin on: miten pitää omat kustannukset kurissa – tai ainakin samalla tasolla, kuin ennen korotuksia?

Ensimmäinen neuvo on looginen ja selkeä: KULUTA VÄHEMMÄN sähköä! Iso osa sähkönsiirtoyhtiön (ja myös sähkön myyntiyhtiön) laskutuksesta muodostuu sen mukaan, kuinka paljon sähköä kulutat. Hyviä vinkkejä sähkön kulutuksen pienentämiseksi ovat esimerkiksi huone- ja suihkuveden lämpötilojen laskeminen. Kesällä huoneilman viilentäminen ilmalämpöpumpulla nostaa niin ikään sähkölaskua. Lähtökohtaisesti aina, kun puhutaan sähköllä lämmittämisestä - tai viilentämisestä - sähköä kuluu reilusti.

Seuraava neuvo liittyy aurinkopaneeleihin: TUOTA ITSE osa käyttämästäsi sähköstä.

Oikein mitoitetulla aurinkosähkövoimalalla tuotat 15-30% vuoden aikana käyttämästäsi sähköstä. Mikäli sähkönkäytön kokonaiskustannuksesi ovat tällä hetkellä 2800 euroa, on aurinkopaneeleilla mahdollisuus pudottaa summa lähelle 2000 euroa. Mikäli sähkön kokonaishinta jatkaa kasvamistaan, kuten on ennustettu, vuodessa säästämäsi summa kasvaa vuosi vuodelta.

Aurinkopaneelit ovat riskitön sijoituskohde, sillä niiden toiminta perustuu fysiikan lakeihin, eivätkä aurinkopaneelit sisällä lainkaan liikkuvia osia. Tehontuotolle luvataan 25 vuoden takuu.

Taloudellista kannattavuutta mietittäessä aurinkopaneelit ovat järkevä sijoituskohde. Noin yhdeksän tuhannen euron investoinnilla saat (sähkön nykyisellä kokonaishinnalla) itsellesi riskittömän 800 euron tuoton, joka tarkoittaa 8,9% tuottoa investoinnille. Tämä on muihin matalariskisiin sijoituskohteisiin verrattuna todella houkutteleva tuotto. Mikäli hintojen korotukset jatkuvat, saamasi tuotto nousee entisestään!

Voit selvittää oman kotisi soveltuvuuden aurinkosähkön hyödyntämiseen helposti tämän linkin takana olevasta aurinkolaskurista.