Vlog 2. Iso aurinkovoimala vaatii ison invertterin

6/9/2018
Logo link to home
Suomen Aurinkotekniikka Oy on Egyptissä avustamassa GreenEnergy Finland Oy yli1MW aurinkosähkövoimalan käyttöönotossa.

3700 paneelin tehon hallitsemiseen tarvitaan yhdeksän invertteriä, joista suurimmat kaksi ovat tehoiltaan 350kW. Omakotivoimaloissa käytetään noin 5kW inverttereitä, joten kyse on todella isoista inverttereistä. Isot invertterit ovat asennettu erilliseen ulkorakennukseen ja molemmissa kiertää nestejäähdytys.Tämä varmistaa toimivuuden Egyptin kuumissa olosuhteissa. Voimalan asennuksesta on tehnyt haastavan myös se, että aurinkopaneelit sijaitsevat usean erir akennuksen katolla. Katolta isoimpien invertterien käytössä olevat paneelit on piuhotettu tontin nurkassa olevaan invertterirakennukseen. Pienemmät invertterit on asennettu rakennuksen sisälle useaan eri paikkaan.

Asennusjäljessä ja -laadussa näkyy suomalainen kädenjälki, joka eroaa edukseen paikallisesta sähköinfrasta. Ero paikallisen sähköturvallisuuskulttuurin ja kotimaassa totutun välillä on räikeä. Kairossa ei sada vuodessa kuin pari päivää,jonka vuoksi sähköliitoksien vedenpitävyyteen ei Egyptissä ole tapana kiinnittää lainkaan huomiota

Aurinkosähkövoimala on täysin erillään rakennuksen omista sähköistä ja se on rakennettu oman muuntajan taakse. Kaikki tuotettu sähkö myydään suoraan paikalliselle sähköyhtiölle. Paikallinen sähkö tehdään pääasiassa öljyllä ja maakaasulla ja se on kotimaan hintoihin verrattuna edullista. Sähkön hinnoittelu on erilaista kuin Suomessa ja sähkön myyminen verkkoon on todella kannattavaa. Vuonna 2014 luodun järjestelmän myötä sähkön myyminen verkkoon tuli mahdolliseksi ja esimerkiksi viime vuonna uusiutuvien energioiden markkinat kasvoivat täällä yli 500%!

Egyptillä on tavoite tehdä lähes puolet sähköstä uusiutuvilla energialähteillä 2025.

Rauli Wathen
Asennuspäällikkö
044 979 4505