AURINGON LÄMMITTÄMIÄ HERKKUJA 2017

Logo link to home

Hausjärven Hikiällä toimii 30-vuotias pitopalveluyritys Pito-Piiat Ky. Keskustelut oman aurinkovoimalan toteuttamisesta alkoivat kesällä, kun yrittäjä Anne-Mari Lehtonen otti yhteyttä ja kertoi ajatuksen aurinkosähkön hyödyntämistä olleen mielessä jo jonkin aikaa. Tavoite oli selvä; juhlissa tarjottavat kakut ja muut herkut tulisi paistaa ja jäähdyttää auringolla.

Lähtötilanne oli aurinkopaneeleiden kannalta otollinen. Idyllisessä maalaismaisemassa seisoi kaksi isoa rakennusta, joiden lappeet antoivat esteettä etelään. Yrityksen vuotuinen sähköntarve on suuri ja kulutus painottuu vuoden aurinkoisimpaan aikaan keväälle ja kesälle, jolloin ihmiset juhlivat häitä ja valmistujaisia. Tuntikohtaisesti tarkasteltuna sähköä kuluu eniten henkilökunnan työskennellessä keittiössä, eli päiväsaikaan auringon paistaessa. Tarkat kulutustiedot vuosien ajalta helpottivat oikean järjestelmäkoon mitoittamisessa, jotta valtaosa tuotetusta energiasta saadaan käytettyä yrityksen omassa toiminnassa. 

”Ostopäätöksessä minua helpotti Aurinkotekniikan tapa selittää asiat perusteellisesti ja maanläheisesti läpi, jotta varmasti ymmärsin mitä olen ostamassa. Vierailimme Salon paneelitehtaalla, jonka jälkeen päätös paneelitoimittajasta oli helppo tehdä.” Anne-Mari kuvaa hankintapäätöstään.

Paneelityypiksi valikoitui Suomessa valmistettu SaloSolarin 320W polykidepaneeli, joka eroaa yleisimmistä paneelityypeistä paitsi huikean suorituskykynsä, myös suuremman fyysisen kokonsa puolesta. Molempien rakennuksien kattomateriaali on tiilikuvioitu pelti, jonka päälle lähdettiin rakentamaan ’painovoimaista kiinnikejärjestelmää’ jossa paneeleita ei puristeta kiskostoon kiinni, vaan ne roikkuvat vapaana alumiiniprofiilien välissä. Erityisesti talvisiin olosuhteisiin tarkoitetut telineet ovat myös suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Aurinkotekniikan asentamana aurinkovoimalan kotimaisuusaste nousi >85%.

Joulukuun lopussa työ oli valmis ja Hikiälle nousi yksi Kanta-Hämeen suurimmista aurinkovoimaloista, jonka 153 aurinkopaneelia tuottavat vuodessa noin 45 000 kWh.

Uusimmat artikkelit

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

Aurinkosähköasiantuntijamme Taru Rantaruoko selvitti opinnäytetyössään Aurinkopaneelien kierrättämisen mahdollisuudet Suomessa.

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

Paljas piiaurinkokennon pinta heijastaa yli 30 % sille saapuvasta valosta.

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin aurinkopaneeleilla 170 GWh sähköä. Arkielämästä tutummalla mittayksiköllä ilmaistuna määrä on 170 miljoonaa kilowattituntia.