EKOLOGISTA LEIPOMOTOIMINTAA VALOISAN TULEVAISUUDEN PUOLESTA

Logo link to home

Jokioisten leipä on v.1983 perustettu perheyritys. Toiminta sai alkunsa toimitusjohtaja Seppo Virtasen ostettua säkin jauhoa toisen leipurin kanssa. Jauhosta tehtiin viinereitä, jotka myytiin torilla. Tällä hetkellä yritys työllistää ~120 henkilöä ja konsernin liikevaihto oli v.2017 yli 16M€.

Kasvu-urasta huolimatta yritys on toiminut samoilla arvoilla alusta alkaen. Avoimuus, rehellisyys ja luottamus ovat arvoja, joiden mukaan toimiminen nähdään pitkällä aikavälillä oikeana tapana toimia.

Vuonna 2014 yritys rakensi uudet leipomotilat 10-tien varteen Jokioisille. Pihaan porattiin viisitoista yli 200m syvää maalämpökaivoa; molempiin suuntiin toimivaa maalämpöä onkin käytössä yli 3km. Ensimmäinen kaasukäyttöinen jakeluauto hankittiin kesällä 2017. Aurinkoenergia oli tähän looginen jatkumo.

-Muutoksia on tapahtunut aina ja muutoksia tulee aina tapahtumaan. Uskon että ne yritykset pärjäävät, jotka hyväksyvät ja ovat valmiina muutoksille, leipomopäällikkö Mikko Virtanen toteaa. Ne jotka pässittää vanhojen juttujensa kanssa, niillä tulee olemaan kivisempi tie edessä.

-Mielestäni vaihtoehtoisia energiamuotoja täytyy pystyä löytämään. Maailmassa on paljon isoja ja pieniä asioita, joita meistä jokainen pystyisi parantamaan. Ekologisuutta, vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä täytyy tuoda enemmän ilmi ja julki. Me haluamme olla yksi niistä yrityksistä, joka ponnistelee näiden asioiden kanssa, Mikko summaa.

 -Aloitimme aurinkovoimalan hankkimisen kutsumalla alan toimijoita kahvin ja viinerin äärelle kertomaan ajatuksistaan. Kartoituksen jälkeen oli vuorossa TEKES tuen selvittäminen, jota seurasi lopullinen kilpailutus. Toimittajaksi valitsimme Suomen Aurinkotekniikan, Mikko kertoo aurinkovoimalan hankkimisesta.

 -Asennusprosessi oli suoraviivainen ja hyvä. Aurinkotekniikan Rauli tuli ja morjensti muistuttaen, että he kyllä pärjäävät. Me sitten pyrittiin olemaan pois tieltä, siellä oli ammattilaiset hommissa. Hyvä kun edes huomattiin, että miehet kävivät täällä. Mikko naurahtaa. Loppuraportit nähtiin ja asennuksen lopputulos näyttää hyvältä, meidän puolesta kaikki on hyvin.

Aurinkosähköjärjestelmiä miettiville Mikko lähettää yhden neuvon: Haluaisin lähettää kaikille terveisiä, että laskin on aika hyvä. Arvoja on vaikea mitata ja niitä on vaikea ajatella, että kuinka tärkeänä pitää mitäkin juttuja, mutta laskin toimii hienosti. Eli se kustannussäästö mikä sähköstä tulee, se kannattaa itse laskea. Me käytettiin mielestämme paljonkin laskinta ja sen jälkeen päädyttiin asentamaan järjestelmä.

Jokoisten Leipä Oy käyttää vuodessa n.220MWh sähköä, jolla tuotetaan noin 3 miljoonaa kiloa elintarvikkeita. Energiaa tarvitaan:

- Raaka-aine rahdit

- Raaka-aineiden siirto

- Taikinan valmistus ja ylös lyönti

- Paisto ja jäähdytys syö energiaa eniten

- Tuotteen kypsennys, jäähdytys, pakkaus ja mahdollinen pakastus

- Myyntirahdit

Uusimmat artikkelit

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

Aurinkosähköasiantuntijamme Taru Rantaruoko selvitti opinnäytetyössään Aurinkopaneelien kierrättämisen mahdollisuudet Suomessa.

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

Paljas piiaurinkokennon pinta heijastaa yli 30 % sille saapuvasta valosta.

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin aurinkopaneeleilla 170 GWh sähköä. Arkielämästä tutummalla mittayksiköllä ilmaistuna määrä on 170 miljoonaa kilowattituntia.