JORMA TANNER TUOTTAA LÄMPÖÄ ULKOILMASTA JA SÄHKÖÄ AURINGOSTA

Logo link to home

Tervakoskelaisen Jorma Tannerin kodin lämmityksestä oli vuosikymmenien ajan vastannut hybridikattila, jossa lämmitys hoitui öljyn ja puun avulla. Lisäksi katolle asennetut neljätoista aurinkopaneelia tuottivat käyttösähköä elämisen tarpeisiin. Vuoden 2018 aikana vanha lämmitysjärjestelmä alkoi tulla tiensä päähän, mikä käynnisti selvitystyön korvaavasta järjestelmästä. Lähtökohta oli, että seuraavan ratkaisun tulee olla energiatehokkaampi, mutta myös kustannustehokas, sillä eurot painoivat eniten hankintapäätöstä tehdessä.

Suoraan sähkölämmitykseen siirtyminen olisi ollut käyttökulujen osalta kallein vaihtoehto. Maalämmössä käyttökulut olisivat olleet maltilliset, mutta hankintahinta oli vaihtoehdoista suurin. Eri vaihtoehdoista järkevimmäksi osoittautui ulkoilmasta lämpöenergiaa tuottava vesi-ilmalämpöpumppu.

Suomen Aurinkotekniikka oli rakentanut talon katolle muutamaa vuotta aiemmin aurinkosähköjärjestelmän ja luotettavaksi todettu toimija tuntui luontevalta valinnalta myös uuden lämmitysjärjestelmän toteuttajaksi. ”Aurinkotekniikka tekee työt kuten on sovittu” Tanner kiittelee.

Muutaman kuukauden käytön jälkeen vilp-järjestelmä nostaa hymyn omistajansa huulille. Tammikuun kireästä pakkasjaksosta huolimatta lämpöä on riittänyt niin talon, kuin käyttövedenkin lämmitykseen. ”Ei ole tarvinnut pannuhuoneessa käydä” toteaa Tanner ja oman kokemuksensa pohjalta suosittelee vesi-ilmalämpöpumppua lämmitysjärjestelmäksi.

Uusimmat artikkelit

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

AURINKOPANEELEIDEN KIERRÄTTÄMINEN

Aurinkosähköasiantuntijamme Taru Rantaruoko selvitti opinnäytetyössään Aurinkopaneelien kierrättämisen mahdollisuudet Suomessa.

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

AURINGOSTA ENEMMÄN ENERGIAA NANORAKENTEEN AVULLA

Paljas piiaurinkokennon pinta heijastaa yli 30 % sille saapuvasta valosta.

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

SUOMEN MERKITYKSELLISIN AURINKOSÄHKÖALAN TOIMIJA?

Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin aurinkopaneeleilla 170 GWh sähköä. Arkielämästä tutummalla mittayksiköllä ilmaistuna määrä on 170 miljoonaa kilowattituntia.